KULAK ÇINLAMASI (TINNITUS) NEDENLERİ


Kulak çınlaması şikayeti hastaları KBB doktoruna başvurmaya zorlayan ana nedenlerden biridir. Genelde yaşlılarda görülmekle beraber genç ve orta yaş hastalarda da sıklığı gittikçe artmaktadır. Bunun bir nedeni de genç hastalardaki kulaklıkla yüksek sesle müzik dinleme ya da uzun süre telefonda konuşma alışkanlığıdır. Unutulmamalıdır ki, kulaklıkla her müzik dinlediğinizde, ileri yaştaki kulak çınlama riskinizi bir miktar daha arttırıyorsunuz.

Şimdi diğer nedenlere geçersek, en sık nedenlerden biri kulakta kir bulunmasıdır. özellikle tek taraflı çınlamalarda bu olasılık düşünülmelidir. Kulak temizlendiğinde çınlama azalır ya da kaybolur.

Bizim en sık gördüğümüz nedense, ileri yaşta olşan işitme kaybıdır. Buna pesbiakuzi de denir. Tedavisi güçtür ve tam tedavisi henüz bulunmamıştır. İşitme cihazı önerilse de çınlamayı geçireceğinin garantisi yoktur. Genellikle ilaç tedavisi önerilir. (vasoserc, betaserc, vastarel vs. ) gerekirse düşük doz antidepresan verilebilir.

Diğer bir neden özellikle asker, polislerde, kaynakçı ustalarında, dokuma atölyelerinde çalışanlarda görülen yüksek sese maruz kalma olayıdır. Bu "yüksek ses" sürekli olabildiği gibi (dokuma atölyesi) , top veya silah sesine bağlı olarak da (polis, askerlerde) oluşabilir. Tedavisi  en güç olan gruptur. İlaç tedavisi öneriyoruz. Yeni çıkan teknikler (ultrason dalgaları, lazer vs) istenirse denenebilir ama sonuçlar değişkenlik gösterir.

Diğer sık görülmeyen nedenler: (ileri tetkik ve tedavi gerektiren)

1. Kulak kemiklerinin kireçlenmesi (otoskleroz)
2. Çene ekleminin rahatsızlıkları
3. Kafa boyun yaralanmaları
4. Baş boyun tümörleri
5. Yüksek tansiyon
6. Antibiyotikler, kanser ilaçları, yüksek doz antibiyotik

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kulak Temizleme Damlaları - BUŞONEX ve SERUMEX

"KULAK KİRİ " TEMİZLİĞİNİZİ KENDİNİZ YAPIN - BUŞON TEMİZLİĞİ -

SİPROGUT KULAK DAMLASI KULLANIMI