KULAK TÜPÜ NEDİR?



Kış ayları geldi ve çocuklarda gribal enfeksiyonlar, sinüzitler, bademcik enfeksiyonları ve kulak iltihapları, özellikle de kreşe ve okula gidenlerde artmaya başladı. Kulak zarı iltihabını daha önceden tartışmıştık, şimdi de uzun süreli geçmeyen enfeksiyonlarda kulak tüpü nedir, nasıl takılır onu anlatmaya çalışacağız.

Kulak tüpü, yaklaşık pirinç büyüklüğünde, kulak zarı üzerine takılan ve orta kulağın havalanmasını sağlayan plastikten bir alettir. Aslında tekerlek gibidir, ortası deliktir ve uçları kalkıktır. Çeşitli tipleri vardır, cerrah eli hangisine alışkınsa ya da hastanede hangi tür mevcutsa, onu takar.

Kulak tüpü tipleri:


Kulak tüpü ön ve yandan görünüş:


Unutulmaması gereken bu aletlerin pirinç tanesi büyüklüğünde olup, mikroskop altında yerleştirilmesi gerektiğidir. Kulak tüpünün ne zaman takılması gerektiği tıbbi bir konu olduğundan burada tartışılmayacaktır, ancak 2-3 ay süren kulak enfeksiyonunda kalıcı işitme kaybı oluşmaması için kulak tüpü takılması doktorunuz tarafından önerilebilir ya da zaten işitme kaybı fazlaysa kulak tüpü takılması direk önerilebilir. Tabii burada geniz etinin varlığı ve büyüklüğü yanında cerrahın deneyimi de önemlidir.

Kulak tüpü takılırken zara uygun yerden ve uygun şekilde çizik atılır, zarda geçici bir delik oluşturulur, içerisindeki zamk gibi yapışkan olan zararlı sıvı emilir ve kulak tüpü usulüne uygun olarak yerleştirilir. 

Kulak tüpünün nasıl yerleştirildiği aşağıda gösterilmektedir.



  
Kulak tüpü ya kendi kendine atar ya da doktor tarafından çıkarılır. Eğer atmazsa ne zaman çıkarılıcağına doktorunuz karar verecektir ama genelde 1 sene kalması tavsiye edilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kulak Temizleme Damlaları - BUŞONEX ve SERUMEX

"KULAK KİRİ " TEMİZLİĞİNİZİ KENDİNİZ YAPIN - BUŞON TEMİZLİĞİ -

SİPROGUT KULAK DAMLASI KULLANIMI